nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1999, poved v sobesedilu:

Zato je utemeljeno vprašanje: kakšna je dejanska nevarnost, da bi se zastrupili ali bolje rečeno imeli zdravstvene težave zaradi zaužitih živil, v katerih je preveč dioksinov?

Sporna so predvsem tista živila, ki vsebujejo veliko maščob (mleko, maslo, meso), saj se v njih kopičijo vse organoklorne spojine, ki jih imenujemo s skupnim imenom obstojni organski onesnaževalci in med katerimi so tudi dioksini, je povedal z Inštituta za varstvo okolja pri Zavodu za zdravstveno varstvo v Mariboru, ki se med drugim ukvarja z meritvami dioksinov.

Med temi obstojnimi organskimi onesnaževalci je bil zloglasni DDT, vrsta sadnih škropiv (, dieldrin, heptaklor) in poliklorirani bifenili (PCB), ki so bili tudi pri nas v sedemdesetih letih v uporabi zaradi odličnih elektroizolacijskih sposobnosti, a so med drugim povzročili znano onesnaženje belokranjske reke Krupe.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA