nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1999, poved v sobesedilu:



Pri tem sta me obšli drugi dve vprašanji: kako, da so restavraciji sploh mogli izdati obratovalno dovoljenje, katerega eden od pogojev je prav taka tehtnica? In drugič: kakšen je dandanes sploh smisel vztrajati pri uradno »kalibriranih« tehtnicah v gostinskih obratih, kjer le gost sam, kot vedno najboljši ocenjevalec in »inšpektor«, najbolje ve, ali je zrezek zanj zadosti velik oziroma težak in okusen; če ni, bo šel drugič, vaga gor, vaga dol, preprosto h konkurenci.

Čas sam dokazuje, da imajo predpisi o tehtnicah v gostinskih obratih in navajanju teže mesa na jedilnikih že dolgo brado, saj pravzaprav temelje še v obdobju socializma, ko so oblasti grdo gledale vsaj na gostince nedružbenega sektorja, ko je bilo meso dragocenost in celo na karte ali pa ga je primanjkovalo.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA