nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 1999, poved v sobesedilu:
Na univerzi Monash že dlje časa sistematično proučujejo vlogo antioksidantov v živilih, v novejšem času pa so se povezali tudi s skupino italijanskih strokovnjakov z univerze v Firencah. Glede na novejše skupne ugotovitve lahko po besedah dr. Troupa, utemeljeno priporočajo uživanje večjih količin čajev, poleg zelenega tudi drugih, čeprav še zdaleč ni raziskano, katere rastline oziroma zeliščni napitki vsebujejo kakšno vrsto antioksidantov in bodo torej morali s temi raziskavami še nadaljevati.
K že znanim ugotovitvam o številnih koristnih lastnosti oliv v vsakdanji prehrani - med drugim danes že ves svet pozna varovalne učinke tako imenovane mediteranske diete, ki jo še posebej priporočajo kardiologi - skupina dodaja spoznanje, da se antioksidant keracyanin, nahaja le v manjših količinah v čistem olivnem olju; v njem je sicer najbolj pomemben antioksidant europein, pridobljen iz zelenih oliv.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani