nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1999, poved v sobesedilu:



Dr. Troup z univerze Monash v Melbournu, ki je s skupino treh drugih znanstvenikov proučeval antioksidante v hrani, med drugim meni, da »je videti, kako zeleni čaj in olive uspešno zmanjšujejo škodljive vplive prostih radikalov, snovi, ki škodujejo celicam in so povezane s staranjem ter boleznimi kot so ateroskleroza in artritis.«

V zvezi s tem so strokovnjaki podrobneje pregledali sestavo znanega, sicer v svetu že zelo popularnega zelenega čaja in ugotovili, da med drugim vsebuje pomemben antioksidant epigallocatech in gallate, ob njiju pa še vrsto drugih, telesu koristnih snovi.

Po besedah dr. Troupa antioksidanti v zelenem čaju lahko pomagajo tudi pri uspešnejšem uravnavanju sladkorne bolezni, prve raziskave pa kažejo, da bi ta čaj utegnil biti koristen pri preprečevanju določenih, nealkoholnih oblik demence, podobno, kot se je pokazalo ugodno rdeče vino v francoski prehrani.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA