nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 1998, poved v sobesedilu:
Da se besedovanju o hrani in njenem pripravljanju dobro godi v teh in onih, je tako rekoč samoumevno, to pa dokazuje tudi dokaj nenavadna poletna noviteta, ki jo je priskrbel po nekaj letih znova delujoči enfant terrible tukajšnjega založniškega prizorišča: založba Emonica je v zbirki Emonica je namreč nedavno izdala zbirko pesmi z nedolžno razlagalnim naslovom Slovenska kuharica na Švedskem. Nepodpisani recenzent na platnicah namiguje, da je v omenjeni zbirki pod trivialnimi opisi jedi, sestavin hrane, kuharskih veščin ali pa kuhinjskih potrebščin treba poiskati prvotnost, treba je najti prvinskost in treba je predvsem začutiti: kaj vse se skriva za orehovo potico ali janeževimi upognjenci. To je to: pesniško izhodišče v tej zbirki je sicer tako rekoč brezhibno petronijevsko, češ poezija bodi govorjena slaščica, razkriva pa marsikaj nekulinaričnega.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani