nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1998, poved v sobesedilu:

Takole je leta 1890 zapisala gospa Pleiweis v uvodnih stavkih Slovenske kuharice ali navoda okusno kuhati navadna in imenitna jedila, delu, ki je bilo ustrezna predloga za veleuspešnico Slovenska kuharica. Da se besedovanju o hrani in njenem pripravljanju dobro godi v teh in onih, je tako rekoč samoumevno, to pa dokazuje tudi dokaj nenavadna poletna noviteta, ki jo je priskrbel po nekaj letih znova delujoči enfant terrible tukajšnjega založniškega prizorišča: založba Emonica je v zbirki Emonica je namreč nedavno izdala zbirko pesmi z nedolžno razlagalnim naslovom Slovenska kuharica na Švedskem. Nepodpisani recenzent na platnicah namiguje, da je v omenjeni zbirki pod trivialnimi opisi jedi, sestavin hrane, kuharskih veščin ali pa kuhinjskih potrebščin treba poiskati prvotnost, treba je najti prvinskost in treba je predvsem začutiti: kaj vse se skriva za orehovo potico ali janeževimi upognjenci.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA