nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 1998, poved v sobesedilu:
Inženirka živilske tehnologije, ki ima na skrbi kakovost prehrane Krkinih hotelov in zdravilišč, je že poskušala praktično dokazati, da je mogoče jesti priljubljene jedi v manj nevarni obliki. Tako je s posebnim računalniškim programom v sicer splošno razširjenih receptih za proseno kašo, ajdove žgance, primorsko frtaljo, ješprenovo juho s suhim mesom, krvavice in pečenice zamenjala sestavine: smetano z jogurtom, mleko z manj mastnim mlekom, célo jajce z beljakom, slanino s kraškim pršutom, mast s sončničnim oljem, priškrnila pa je tudi količino ocvirkov na, suhega mesa v ješprenu, svinine v klobasah. Učinek je bil presenetljiv - jedi so imele tretjino manj kalorij, količina holesterola se je ponekod zmanjšala celo za desetkrat, povsod pa vsaj za polovico.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani