nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1998, poved v sobesedilu:



Inženirka živilske tehnologije, ki ima na skrbi kakovost prehrane Krkinih hotelov in zdravilišč, je že poskušala praktično dokazati, da je mogoče jesti priljubljene jedi v manj nevarni obliki. Tako je s posebnim računalniškim programom v sicer splošno razširjenih receptih za proseno kašo, ajdove žgance, primorsko frtaljo, ješprenovo juho s suhim mesom, krvavice in pečenice zamenjala sestavine: smetano z jogurtom, mleko z manj mastnim mlekom, célo jajce z beljakom, slanino s kraškim pršutom, mast s sončničnim oljem, priškrnila pa je tudi količino ocvirkov na, suhega mesa v ješprenu, svinine v klobasah. Učinek je bil presenetljiv - jedi so imele tretjino manj kalorij, količina holesterola se je ponekod zmanjšala celo za desetkrat, povsod pa vsaj za polovico.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA