nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1998, poved v sobesedilu:

Z novimi spoznanji, kaj je zdravo in kaj telesu škodljivo, in s statističnimi podatki o umrljivosti zaradi prebogate hrane so se spreminjali tudi pogledi na kulinariko in gastronomijo. Slovenski gostinci in tisti, ki gostince izobražujejo, se tega očitno zavedajo, saj je bilo posvetovanje o kulinariki v slovenskem turizmu, ki je bilo pred kratkim na Otočcu, več kot dobro obiskano, pogovor pa se je v prvi vrsti vrtel okoli tega, kako na slovenski mizi ponuditi čim več domačih jedi s čim manj škodljivimi sestavinami.

Raziskava o prehrambenih navadah odraslih prebivalcev Slovenije, ki jo je predstavila prof. dr., je postregla s podatki, da na primer največ maščob porabijo na novomeškem koncu, da odrasel prebivalec poprečno poje kar 70 gramov mesa vsak dan, da po porabi sadja (100 gramov na dan) komajda lovimo priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, da uživamo sicer vse vrste zelenjave, a jih ni malo, ki se zelenjave nikdar ne dotaknejo presne, da jemo energijsko veliko preveč bogato hrano ...



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA