nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1998, poved v sobesedilu:



Ko gre človek v restavracijo, hotel, krčmo ali hram na obed, večerjo ali slavnostni sprejem, mu ne pride na misel, da bi, denimo, kot je bila navada v 17. stoletju, moral prinesti jedilni pribor s seboj, gostitelj je bil namreč takrat dolžan poskrbeti le za krožnike in pladnje. Zdaj, ko je celotna namizna postava že dolgo umevna sama po sebi, pa se najdejo taki, ki še vedno ne vedo, kako se uporabljajo žlica, nož in vilice.

Tisti, ki morajo vedeti, kako se pripravi pogrinjek - to je prostor na mizi, opremljen z vsem potrebnim, kar bo gost potreboval pri določenem obroku - in kako se hrana in pijača postreže, so gostinski delavci oziroma najpogosteje natakarji.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA