nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 1998, poved v sobesedilu:

V prvem v praksi uveljavljenem primeru smo torej potrošnika izpostavili produktom številnih lahko tudi alergenih (možno tudi toksičnih) genov, v drugem primeru bi isti problem rešili z vključitvijo izjemno precizno definiranega in dobro proučenega proteina.

Prav je, da še povemo, da je danes žlahtnjenje, temelječe na križanju kmetijskih in nekmetijskih rastlin zelo razširjeno, morda le omenim, da v Sloveniji skoraj ne pojeste še tako belega kruha, ki ne bi imel nekaj tisoč rženih genov (posledica naravne translokacije, geni iz rži znižajo kakovost pšenične moke, a zvišajo odpornost pšenice na plesni), da ni sorte paradižnika, ki ne bi vključevala gene 5 do 10 drugih divjih vrst iz rodu Solanum, ter da odporne jablanove sorte vključujejo gene divje rastočih sorodnikov.
Podobnih primerov je ničkoliko.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA