nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:



Do Nomine »filozofije« se je René Redzepi dokopal postopoma: njegova kuharska izobrazba je klasična, začel je v takrat novi københavnski restavraciji Pierre André, ki je kmalu prejela Michelinovo zvezdico, potem je kuhal v Le Jardin Des Sens v Montpellieru (tri Michelinove zvezdice), nato zavil - najprej kot gost - v El Bulli (tri Michelinove zvezdice) in pri Adrii ostal dve sezoni, sledilo je gostovanje v The French Laundry v Kaliforniji (tri Michelinove zvezdice), potem je bil chef Andersena v »nobel« københavnski instituciji Kong Kælder.

Vmes je Redzepi gradil svojo kulinarično filozofijo, svojo interpretacijo »sodobne nordijske kuhinje« in jo naposled udejanil v Nomi, katere ime je sestavljenka iz besed nordisk mad, nordijska hrana. Ključne besede te filozofije so sezonskost, regionalnost, prvinskost.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA