nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:
Zdi se, da je od nekdaj, saj so baziliko s severnih afriških obal tovorili že Rimljani, ki so poznali moretum, narejen iz zmečkanega česna, peteršilja, olivnega olja, kisa in mleka, s pisnimi dokazi pa se v Genovi lahko pohvalijo vsaj od sedemnajstega stoletja, ko so omenjali battuto d'aglio. V terilniku pripravljene omake so kajpak veliko starejši domislek, poznali so jih že Perzijci, a zgodba o Genovi in baziliki je vseeno ostala nekaj posebnega.
Pesto genovese je v risu italijanskega kulinaričnega izročila pravzaprav nekaj ironičnega: stoletja dolgo so ligurski mornarji in kapitani pluli po svetovnih morjih in z dolgih potovanj (Kolumbovo ni bilo edino) tovorili najodličnejše začimbe, po pristanku v domačem pristanišču pa so hlepeli le po enem - po skromnem krožniku testenin s svojo, domačo bazilikino omako, ki je sčasoma postala simbol za genovsko kuhinjo, ki so ji ne brez razloga nadeli ime la profumata.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani