nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:

Zdi se, da je od nekdaj, saj so baziliko s severnih afriških obal tovorili že Rimljani, ki so poznali moretum, narejen iz zmečkanega česna, peteršilja, olivnega olja, kisa in mleka, s pisnimi dokazi pa se v Genovi lahko pohvalijo vsaj od sedemnajstega stoletja, ko so omenjali battuto d'aglio. V terilniku pripravljene omake so kajpak veliko starejši domislek, poznali so jih že Perzijci, a zgodba o Genovi in baziliki je vseeno ostala nekaj posebnega.

Pesto genovese je v risu italijanskega kulinaričnega izročila pravzaprav nekaj ironičnega: stoletja dolgo so ligurski mornarji in kapitani pluli po svetovnih morjih in z dolgih potovanj (Kolumbovo ni bilo edino) tovorili najodličnejše začimbe, po pristanku v domačem pristanišču pa so hlepeli le po enem - po skromnem krožniku testenin s svojo, domačo bazilikino omako, ki je sčasoma postala simbol za genovsko kuhinjo, ki so ji ne brez razloga nadeli ime la profumata.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA