nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:

Vodič postavlja na kulinarični zemljevid sveta tudi restavracije iz držav, za katere posebnih vodičev ne tiskajo, in tako sledi dogajanju v vrhunskih evropskih kuhinjah. Presenetljivo število jih je v Varšavi in Krakovu (Cyrano de Bergerac, Copernicus), v Budimpešti (Costes z argentinskim chefom Nicolasom Delgado, ki je januarja nasledil portugalskega mojstra Miguela Vieiro, se lahko pohvali s prvo zvezdico), Københavnu (dvozvezdna je Noma Renéja Redzepija, na uglednem seznamu 50 najboljših restavracij na svetu The S.  Worlds 50 Best Restaurants je na tretjem mestu, pred njim sta samo El Bulli in The Fat Duck) in v Helsinkih (Chez Dominique Välimäkija ima dve zvezdici, po eno še Carma, Demo, Postres in letos prvič tudi le devet mesecev odprta restavracija Luomo, kjer za molekularno gastronomijo skrbita Jouni Toivanen in Mattila).

Nemčijo so Michelinovi ocenjevalci lepo obdarili: z dvesto petindvajsetimi zvezdicami je prva evropska država za Francijo, a kdor bo hotel videti podatke o devetih s tremi zvezdicami ocenjenih nemških restavracijah, si bo moral kupiti vodič po Nemčiji, saj so prav vse v manjših mestih.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA