nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:



V letošnjem rdečem vodiču po evropskih mestih skupaj jih je štiriinštirideset je ocenjenih nekaj več kot tisoč sedemsto restavracij v vseh cenovnih kategorijah, z zvezdicami so jih nagradili tristo enainštirideset, od teh so jih petinpetdesetim prisodili po dve, vsega petnajstim tri zvezdice, od teh petnajstih kulinaričnih svetišč pa jih je kar deset v Parizu, dve v Londonu ( Ducasse at the Dorchester in Ramsay) in po eno v Lyonu ( Bocuse), Rimu (, La Pergola) in Firencah (Annie Féolde, Enoteca Pinchiorri). Vodič postavlja na kulinarični zemljevid sveta tudi restavracije iz držav, za katere posebnih vodičev ne tiskajo, in tako sledi dogajanju v vrhunskih evropskih kuhinjah. Presenetljivo število jih je v Varšavi in Krakovu (Cyrano de Bergerac, Copernicus), v Budimpešti (Costes z argentinskim chefom Nicolasom Delgado, ki je januarja nasledil portugalskega mojstra Miguela Vieiro, se lahko pohvali s prvo zvezdico), Københavnu (dvozvezdna je Noma Renéja Redzepija, na uglednem seznamu 50 najboljših restavracij na svetu The S.  Worlds 50 Best Restaurants je na tretjem mestu, pred njim sta samo El Bulli in The Fat Duck) in v Helsinkih (Chez Dominique Välimäkija ima dve zvezdici, po eno še Carma, Demo, Postres in letos prvič tudi le devet mesecev odprta restavracija Luomo, kjer za molekularno gastronomijo skrbita Jouni Toivanen in Mattila).



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA