nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:

A pritisk je hud in ni jih malo, ki v najbolj sijajnem priznanju za kuharsko mojstrstvo na svetu vidijo tudi prekletstvo in so se mu pripravljeni gladko odreči. Zadnja med takimi sta bila lansko leto Veyrat (Auberge de l'Eridan, tri zvezdice) in Olivier Roellinger (Maisons de Bricourt, prav tako tri zvezdice), še prej Senderens in Antoine Westermann, a še zmeraj je zavrnitev boljša od popolne predaje, ki jo je leta 2003 s samovzetjem opravil Loiseau iz Côte d'Or.

V letošnjem rdečem vodiču po evropskih mestih skupaj jih je štiriinštirideset je ocenjenih nekaj več kot tisoč sedemsto restavracij v vseh cenovnih kategorijah, z zvezdicami so jih nagradili tristo enainštirideset, od teh so jih petinpetdesetim prisodili po dve, vsega petnajstim tri zvezdice, od teh petnajstih kulinaričnih svetišč pa jih je kar deset v Parizu, dve v Londonu ( Ducasse at the Dorchester in Ramsay) in po eno v Lyonu ( Bocuse), Rimu (, La Pergola) in Firencah (Annie Féolde, Enoteca Pinchiorri).



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA