nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:



Običajne kritike vodiča, katerega vsaka nova izdaja sproži neustavljiv val komentiranja, govorijo, da pretirano poudarja in ceni pomen tradicionalne francoske kuhinje (vse štiri restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami v Združenih državah Amerike, na primer, slovijo po klasični francoski kulinariki), pa čeprav je ravno v v zadnjem desetletju sprožal še največ ogorčenja nad visokim ocenjevanjem netradicionalnih kuharskih tehnik in tujih kuharjev. Za gnev je bilo v zadnjih letih pravzaprav dovolj že kaj drugega: kot pljunek se je pred štirimi leti zdela francoski publiki poteza, da taki pariški instituciji, kakršna je La Tour d'Argent (čaroben pogled na Notre Dame, v kleti skoraj petsto tisoč steklenic, vrednih okrog petindvajset milijonov evrov, za štedilniki Stéphane Haissant), odvzamejo eno od zvezdic. Tri zvezdice je restavracija premogla skoraj sedemdeset let!



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA