nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:



Za razkošje slovenskih okusov so v hkrati poskrbele ekipe več uglednih restavracij, njihova ponudba za »večerjo stoje« pa je bila osupljivo raznovrstna. Gostilna je postregla s hišnim ajdovim kruhom z orehi in maslom iz bučnega olja, k sladicam je primaknila »bučino tortico«; ošterija Debeluh si je za lahkoten uvod zamislila »liziko griziko« in nadaljevala z Mlinotestovimi polnozrnatimi sirovimi kapeleti z rdečim, Kraljestvo pršuta pa je seveda ponudilo vipavski pršut, kot toplo predjed še »salam«, hruško, sir in tortelon. Restavracija JB je za predjed delila sad Bratovževega iskanja in interpretiranja okusov otroštva - pistacijevo in kokosovo kremo s školjčnim sladoledom in krompirjevimi luskami (zamisel za ta recept in njegovo izvedbo je vključil v svoje kongresno predavanje oziroma kuhanje na odru), sledil je čebulni njok z artičoko, prekajeno skuto, rezino sveže in praženo rdečo polento.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA