nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:

Kajunska kuhinja izvira iz, a je na poti vsrkala najrazličnejše vplive. Francosko govoreči katoliki iz Bretanje, Poitouja in Normandije so kolonijo Akadijo onkraj Atlantika ustanovili poldrugo desetletje, preden je tja priplula trijambornica Mayflower; les Acadiens so angleško govoreči kasneje prekrstili v Cadien oziroma Cajuns, ker pa jih ni zanimala tudi prava prekrstitev, so jih prisilili zapustiti domove - leta 1755 so se morali odpraviti na jug, tistim, ki so pot preživeli, pa je španski kralj pozneje dovolil, da so se naselili v Louisiani. Boudin oziroma boudin je v kajunski različici klobasa, narejena iz svinjskega mesa, riža, čebule, piščančjih jetrc in več začimb v naravnem ovitku, pokuhana in rahlo popečena, a mogoče so še drugačne kombinacije; danes ponujajo lokalni mojstri klobase z mesom rakovice, občasno je mogoče dobiti tudi gator boudin z mesom aligatorja, vsak boudinier pa svoj družinski recept skriva.

Tako je boudin iz Lafayetta lahko povsem drugačen kot boudin iz St. Martinvilla, Broussarda ali Youngsvilla.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA