nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2010, poved v sobesedilu:

Nekaj krvavici podobnega omenja v Odiseji, poznal jo je Apicij, prvenstvo pa nekateri viri pripisujejo starogrškemu kuharju Aftonitu.

Francoska kuhinja pozna ob klasičnih krvavicah, kakršne seveda in vsekakor premore tudi slovenska tradicija (in še niz krajevnih različic), še boudin, v kateri ni krvi, ampak zgolj svinjsko meso, mleko in začimbe, ponekod še jajca, jetra, moka, drobtine, lahko tudi tartufi, perutninsko ali zajčje meso in celo ribe, nekaj povsem drugega pa je boudin v kajunski oziroma kreolski kuhinji, kakršna se je razvila v Louisiani. Tam je boudin zadeva, ki se je je treba lotiti resno in z največjo natančnostjo in prav nič nenavadnega ni, da se o načinu izdelave in drugih podrobnostih kdorkoli lahko strastno prepričuje s komerkoli kjerkoli in kadarkoli.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA