nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:



Lastnik in chef modrozlate restavracije je leta 1966 rojeni Ricardo Muñoz Zurita, »visoki svečenik« mehiške kulinarike, ki so ga že pred leti uvrstili med peščico najpomembnejših sodobnih mehiških kuharjev z mojstrskim nazivom in med petindvajseterico najodličnejših chefov v vsej Latinski Ameriki. Tednik mu je prisodil oznako »prerok in ohranjevalec kulinarične tradicije«, seveda ne brez razloga - Muñoz Zurita velja za hodečo enciklopedijo o mehiški hrani in njeni zgodovini in je avtor niza knjig, od del o mehiških omakah (Salsas Mexicanas), mehiških polnjenih čilijih (Los Chiles Rellenos en México), jukatanski kuhinji (Cocina de Yucatán) in klasičnih mehiških jedeh (Los clásicos de la cocina mexicana; to delo in knjigo o omakah je izdala pariška založba Larousse) do vrhunske in z več kot šeststotimi stranmi res monumentalne knjige Diccionario Enciclopédico de Gastronomía Mexicana iz leta 1998, naslova, ki o mehiški kuhinji pove tako rekoč vse in natančno opiše vse, od najbolj eksotičnih začimb, zelenjave in mesa do kuharskih pripomočkov, tehnik, lokalnih variacij posameznega recepta.

Ne veste, kako se geografsko razlikujejo tamales?



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA