nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:



Na začetku je bila le ena vrsta tekile, čas pa je prinesel natančno razdelitev: najbolj preprosta od stoodstotnih je tekila, jasna, čista, prozorna tekila, nestarana in brez kakršnih koli dodatkov, sledi zlatkasta tekila mehkejšega, bolj zaokroženega okusa reposado, ki so jo po destilaciji najmanj dva meseca in največ leto dni hranili v hrastovih sodih, vrhunska pa je še temnejša tekila añejo, s kompleksnim okusom začimb, karamele, dima in sadja, ki je v sodih iz ameriškega belega hrasta odležala najmanj leto dni. Pred tremi leti so mehiške oblasti, ki tekilo jemljejo zelo resno, uvedle še kategorijo extra-añejo za konjaku podobno tekilo, ki so jo v sodih starali najmanj tri leta, a mnogi dvomijo, da je bila poteza smiselna, saj predolgo staranje preveč poudari lesne in vaniljaste note, tekili pa odvzame ali vsaj bistveno omili jasen okus po agavi. Za malce zmede so poskrbeli tudi sami Mehičani, ko so dovolili, da imajo oznako, reposado in añejo tudi tekile mixto, a za to je poskrbelo pomanjkanje agav v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so bili prisiljeni dovoliti proizvodnjo tekil z najmanj 51 odstotki izvirne surovine.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA