nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

Dnevi, ko se po kuhinjah v Sloveniji razširi vonj po bureku, so najbrž zato še toliko bolj posebni, dejstvo, da so zemzemovke pri volji deliti skrivnosti peke slanih in sladkih pit, brez katerih ni iftarja, tradicionalnega večernega obroka med postnim mesecem ramazanom, pa je treba jemati kot posebno milost.

»Meso je treba narezati, ne zmleti v mesoreznici,« se glasi naslednji nasvet iz Elinih ust, Suha pa medtem po testu razprostre koščke mesa, ga potrese še z nasekljano čebulo, soljo in začimbami. Še nekaj veščih zgibov rok, ob katerih se iz občinstva izvijajo vzdihi občudovanja, in burek je zvit v tako pravilnega polžka, kot da bi gledali naslovnico zgoščenke Burek, na kateri je stilizirana bosanska mesna pita.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA