nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

Prav na to področje usmerjamo raziskave v naši raziskovalni skupini skupaj z raziskovalnima skupinama z Instituta iz Ljubljane in univerze v. Ne nazadnje je pomembno poznati tudi interakcije fenolnih spojin z drugimi spojinami in sestavo ali matriks živila, navzočnost spojin, ki vplivajo na absorpcijo (na primer beljakovine in lecitin olajšajo nastanek micel, maščobe povečajo absorpcijo v lipidih topnih antioksidantov, vlaknine zmanjšujejo njihovo absorpcijo), pomemben je način priprave živila (termična obdelava, homogenizacija) in mnogi dejavniki, ki so povezani z razlikami v delovanju intestinalnega trakta posameznikov in so odvisni tudi od spola, starosti, hormonskega statusa, genetskih značilnosti in fiziološkega (na primer nosečnost) ali zdravstvenega stanja osebe. Šele uspešno povezovanje rezultatov različnih raziskav in razlag bo omogočilo razumevanje absorpcije fenolnih spojin v človeškem organizmu in njihov prispevek k našemu zdravju.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA