nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

Menda je poskušal z maslom, svinjsko mastjo, na koncu pa se je odločil za olivno olje.

Največji proizvajalec konzerviranih inčunov je danes Maroko, nekdaj pa so kot najboljši sloveli soljeni inčuni iz Španije (katalonske mojstre so pravega postopka sredi devetnajstega stoletja naučili ribiči s Sicilije), kulinarična uporaba soljenih filetov inčunov, ki zapeljujejo s svojim petim okusom, umamijem, pa je globalna. Ne le, da vam na božični večer v Neaplju postrežejo z linguini, prelitimi z omako iz inčunov; z enim od tisočerih načinov priprave take omake ali paste se je mogoče srečati v Alžiriji, oziroma v Provansi (anchoiade), na severu Evrope (Britanci so si omislili znameniti Gentlemans Relish, pasto precej hudega ribjega vonja in okusa), znana je pogača z otoka Visa, v Peruju, kjer so še pred desetletji ujeli največ inčunov, tudi znajo pripraviti marsikaj zanimivega, z inčuni pa je mogoče srečanje tudi veliko bolj vzhodno.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA