nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

In so potem na krožnikih in menijih take reči, kot je jastogova omleta z glazuro iz zvezdastega janeža, florentinec v omaki iz rožmarina in sardelnih filetov, v ostrigini omaki in sezamovem olju s svežim ingverjem marinirane golobje prsi na žaru, jastogov kapučino, dimljeni paradižnik, polnjen z rakovico, tunina s panakoto iz janeža, losos z dimljeno slanino in skorjo iz šalotk, škampi s camparijem in grenivkinim prelivom ... K hrani gre kajpak vino in tudi tu je Kelly, nekdanji sommelier, perfekcionist: od začetka devetdesetih ima svoje vinograde v Kaliforniji in iz njegove kleti v dolini Napa prihajajo buteljke vina z nalepko Silenus, ki so se jim priklonili že mnogi, za vse svoje restavracije, kjer je mogoče izbirati med več kot osemstopetdesetimi različnimi vini, pa si je priboril tudi naziv Best Award of Excellence revije Wine Spectator Magazine.

Najbliže kulinaričnemu Olimpu pa se je Xsavier Kelly približal pred dvema letoma, ko se je vrnil domov in v Yonkersu po šestih letih priprav na pomolu iz leta 1902, od koder so trajekti pol stoletja vozili v New Jersey, odprl restavracijo X2O, na tri strani odprt dvonadstropni čudež, ki ga je letošnji Zagat razglasil za najbolj priljubljeno restavracijo v tistem delu države (najvišje ocene za hrano in postrežbo je sicer dobil Kellyjev Piermont).



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA