nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

Fuchsia Dunlop, ki je kot prva neazijska študentka lahko obiskovala prestižni "čengdujski" Kulinarični inštitut, ima o tem svoje mnenje: bistveno je, kako sestavine receptov, predvsem začimbe, kombiniramo, ne pa, da so jedi zgolj pekoče, včasih morajo biti hkrati sladke, slane, kisle in pekoče. Pekoče čilije je sečuanska kuhinja spoznala šele v sedemnajstem stoletju, dotlej neznano začimbo so v težko dostopno provinco zanesli kitajski trgovci, ki so na svilni poti trgovali s portugalskimi in španskimi kolegi. Še pred pekočim spoznanjem pa so sečuanski kuharji znali svoje jedi, ki so morale biti má là, dobesedno omamnega in pekočega okusa, prav dobro začiniti z domačim pridelkom, ki je zmogel oboje - z rdečkastorjavim hu} ji}om, rožnim poprom oziroma shan ji}om, gorskim poprom oziroma janeževim poprom oziroma sečuanskim poprom, kot začimbo poznamo danes.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA