nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:
Sečuanska kulinarika, poleg kantonške, pekingške in šanghajske ena od glavnih kitajskih regionalnih kuhinj, ima dolgo in pomembno zgodovino: že v času dinastije Tang (618-907 p. Kr.) je nastala grozovito obsežna temeljna kuharska knjiga, ki v petdesetih zvezkih natančno popisuje, kako združiti obilje okusov, ki jih ponuja narava v Sečuanu, v harmonično celoto.
Sečuanska kuhinja pozna šestinpetdeset kuharskih metod, dolgo vrsto tehnik rezanja živil, hrana pa se po tamkajšnji kulinarični filozofiji deli v nič manj kot triindvajset okusov, med katerimi sta na primer tudi "slanosladko" ali "ribjepikantno". A dežela, iz katere izvira jed z imenom »mravlje plezajo na drevo« (poznamo jo tudi iz slovenskih kitajskih restavracij), predvsem slovi po svoji pikantni, pekoči hrani.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani