nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

Sečuanska kulinarika, poleg kantonške, pekingške in šanghajske ena od glavnih kitajskih regionalnih kuhinj, ima dolgo in pomembno zgodovino: že v času dinastije Tang (618-907 p. Kr.) je nastala grozovito obsežna temeljna kuharska knjiga, ki v petdesetih zvezkih natančno popisuje, kako združiti obilje okusov, ki jih ponuja narava v Sečuanu, v harmonično celoto.

Sečuanska kuhinja pozna šestinpetdeset kuharskih metod, dolgo vrsto tehnik rezanja živil, hrana pa se po tamkajšnji kulinarični filozofiji deli v nič manj kot triindvajset okusov, med katerimi sta na primer tudi "slanosladko" ali "ribjepikantno".
A dežela, iz katere izvira jed z imenom »mravlje plezajo na drevo« (poznamo jo tudi iz slovenskih kitajskih restavracij), predvsem slovi po svoji pikantni, pekoči hrani.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA