nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:
Naši izdelovalci imajo sicer lepo tradicijo; pred zadnjo veliko vojno je bilo običajno, da so jih nosili prodajat tržaškim gostilničarjem in trgovcem (slovenska Wikipedija navaja podatek, da so za izkupiček od dveh pršutov kmetje v tistem času lahko kupili prašiča), a do Keltov in Etruščanov, za katere trdijo, da so trgovali s pršuti v petem stoletju pr. Kr., pa vendar ne seže. Mark Porcij st. je v drugem stoletju pred Kristusom omenjal dolgo tradicijo (padanskega) načina konzerviranja svinjskih stegen, dolgega sušenja s soljo, a to početje je bilo stoletja omejeno na zasebno pripravo, rabo in konzumiranje; šele konec 19. stoletja je prinesel zahteve trga po več pršuta v prodaji in vzniknile so pršutarne, zmožne proizvesti tako velike količine.
Da sta v samem kvalitetnem vrhu pršutov parmski in, po mnenju različnih virov ni naključje, saj je ravno za ti dve območji značilen primeren veter.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani