nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:



Naši izdelovalci imajo sicer lepo tradicijo; pred zadnjo veliko vojno je bilo običajno, da so jih nosili prodajat tržaškim gostilničarjem in trgovcem (slovenska Wikipedija navaja podatek, da so za izkupiček od dveh pršutov kmetje v tistem času lahko kupili prašiča), a do Keltov in Etruščanov, za katere trdijo, da so trgovali s pršuti v petem stoletju pr. Kr., pa vendar ne seže. Mark Porcij st. je v drugem stoletju pred Kristusom omenjal dolgo tradicijo (padanskega) načina konzerviranja svinjskih stegen, dolgega sušenja s soljo, a to početje je bilo stoletja omejeno na zasebno pripravo, rabo in konzumiranje; šele konec 19. stoletja je prinesel zahteve trga po več pršuta v prodaji in vzniknile so pršutarne, zmožne proizvesti tako velike količine.

Da sta v samem kvalitetnem vrhu pršutov parmski in, po mnenju različnih virov ni naključje, saj je ravno za ti dve območji značilen primeren veter.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA