nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

In se naštevanje lahko ne bi nehalo, saj znajo marsikaj tozadevno imenitnega pripraviti tudi drugod, na primer v Nemčiji v Westfaliji, v Veliki Britaniji v, na Kitajskem v jugozahodni provinci Junan, v Združenih državah Amerike v, v Švici v Graubündnu, na obeh straneh Ardenov in še drugod.

Naši izdelovalci imajo sicer lepo tradicijo; pred zadnjo veliko vojno je bilo običajno, da so jih nosili prodajat tržaškim gostilničarjem in trgovcem (slovenska Wikipedija navaja podatek, da so za izkupiček od dveh pršutov kmetje v tistem času lahko kupili prašiča), a do Keltov in Etruščanov, za katere trdijo, da so trgovali s pršuti v petem stoletju pr. Kr., pa vendar ne seže. Mark Porcij st. je v drugem stoletju pred Kristusom omenjal dolgo tradicijo (padanskega) načina konzerviranja svinjskih stegen, dolgega sušenja s soljo, a to početje je bilo stoletja omejeno na zasebno pripravo, rabo in konzumiranje; šele konec 19. stoletja je prinesel zahteve trga po več pršuta v prodaji in vzniknile so pršutarne, zmožne proizvesti tako velike količine.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA