nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:



V letošnjem, sicer osemindvajsetem rdečem vodiču so Michelinovi inšpektorji, ki po besedah urednika Dereka Bulmerja (odgovoren je še za vodiče Eating out in Pubs, London in Velika Britanija in Irska) presojajo in rangirajo po petih kriterijih - kvaliteta sestavin, obvladovanje okusov in kuharskih tehnik, kuharjeva kreativnost, razmerje med ceno in kvaliteto in vzdrževanje enake kvalitete tako med različnimi meniji kot v daljšem časovnem obdobju - ocenili 1573 restavracij v 43 mestih 20 evropskih držav, svoje znamenite zvezdice pa so namenili 324 naslovom - 14 jih ima tri zvezdice, 59 dve in 251 eno. Med novostmi je nespregledljivo, da prvič v vodiču nastopata Firence in in da si je Ramsay, tretji z Michelinovimi zvezdicami najbolj obdarjeni (pred njim sta Joël Robuchon in Ducasse), pridobil trinajsto zvezdico z restavracijo v praškem Hiltonu.

Poseben uspeh so v novem vodiču dosegle nordijske restavracije, saj so si drugo zvezdico priborile Bagatelle v Oslu in Mathias Dahlgren-Matsalen v Stockholmu in se pridružile restavraciji Edsbacka Krog v švedski prestolnici, Chez Dominique v Helsinkih in restavraciji Noma v Københavnu.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA