nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

Torej ga hranimo pri sobni temperaturi.

O kemičnih in fizikalnih procesih v živilih med kuhanjem pa govori v številne jezike prevedena knjiga Les secrets de la casserole (Skrivnosti v ponvi) francoskega znanstvenika Hervéja Thisa, utemeljitelja »molekularne gastronomije«, ki raziskuje v laboratoriju za kemijo molekularnih interakcij na Collège de . This je v starih kuharskih knjigah odkril pravo zakladnico in sestavil seznam 25.000 kuharskih vprašanj, ki so zdaj temelj njegovih raziskav »molekularne gastronomije«, vede, ki proučuje kulinariko s stališča kemije in fizike. Z njimi je mogoče razložiti nerazumljiva kuharska pravila, katerih pravilnost se pokaže šele, ko jih ne upoštevamo.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA