nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

Sodobna sardinska kulinarika botargo uporablja na nove načine, eden od najuglednejših otoških kuharjev na primer predlaga preprosto solato iz tankih rezin stebelne zelene, olupljenih in prerezanih češnjevcev, najboljšega olivnega olja, kar ga lahko dobite, malo solnega in veliko žlico naribane botarge. Tudi v Egiptu so botargo oziroma battarikh sprva pridelovali iz cipljev, ko pa je teh rib zaradi pretiranega ulova začelo primanjkovati, so začeli uporabljati manjše ribe, ostriže ali brancine, in ker so njihovi mehurji z ikrami manjši, so začeli delati večje posušene sprimke iz več mehurjev.

Na prvi pogled se zdi nenavadno, a identično poslastico poznajo daleč na Vzhodu - po specialiteti z imenom karasumi slovi mestece Tungkang na Tajvanu, še posebej pa je tradicija "karasumija" zaznamovala japonski Nagasaki.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA