nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

Trdo, posušeno botargo, pravzaprav je čista esenca morja, čisti profumo di, so potem lahko narezali na tanke rezine, nadrobili ali nastrgali v rižoto ali na testenine.

Podobno metodo sušenja poznajo tudi grška, provansalska, turška, tunizijska, egiptovska pa tudi azijska kuhinja, za vse pa je značilno, da je postopek od začetka do konca manufakturen, vse se naredi z rokami: izrezane mehurje z ikrami (od tridesetih je po velikosti, obliki in kvaliteti primeren le eden, morda dva) pred sušenjem tako rekoč v nedogled gladijo z rokami, da iz njih spravijo morebitne zračne mehurčke, potem pa naložijo v lesene modelčke in obtežijo s kamni ali utežmi iz marmorja. Sonce v dveh do treh mesecih naredi svoje.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA