nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

Kot še dodaja, so v razmeroma kratkem času v sodobno nutricistiko vnesli številna nova spoznanja, ki zadevajo prav prehrano, primerno za ljudi s sladkorno in jih je v zdravi kuhinji, koristni za vsakogar, treba poznati. Tako se danes vse bolj poudarja poznavanje glikemičnega indeksa, kar vpliva na primer na način priprave krompirja, avtorica pa tudi spomni, da je Evropska skupina za študij diabetesa že pred časom objavila nova priporočila za prehrano diabetikov, v katerih je na prvem mestu poudarjen pomen maščob. »Pri diabetesu so izredno pomembne kakovostne maščobe kot varovalni dejavnik pred srčno-žilnimi boleznimi, po drugi strani pa se morajo diabetiki še bolj kot ostali izogibati nasičenim in drugim škodljivim maščobam, ker jim ožilje že ogroža kronično povišan krvni sladkor.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA