nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

Njegova edinstvenost, pravi Minkova, direktorica raziskav v državni družbi LB Bulgaricum, je v tukajšnjem podnebju in načinu priprave, zaradi česar so balkanska kisla mleka nekaj posebnega, bolgarska pa sploh. , prvi mož bolgarskega Danoneja, ki je pred poldrugim desetletjem prevzel državni mlekarski koncern Serdika, je do mita o »avtohtonosti« omenjene bakterije in s tem »posebnosti« bolgarskega kislega mleka oziroma jogurta bolj nespoštljiv: »Bakterija se tako imenuje zato, ker jo je (leta 1905) prvi odkril in izoliral bolgarski znanstvenik Stamen Grigorov.« Večina današnjih Bolgarov še ni slišala za Grigorova, in tudi odkril ni tega doma, ampak v Ženevi, kjer je raziskoval.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA