nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

Ljudje so ga dotlej namreč kljub denarnim nagradam dajali predvsem prašičem, kuhali žganje in ga gojili kot okrasno lončnico. Kot je pred množico obiskovalcev, med njimi so bili zlasti številni ljubitelji praženega krompirja, povedal župan, poznamo vsaj 132 imen za krompir (do leta 1967 so ga ponekod imenovali zemeljska jabolka ali podzemeljski kostanj, pozneje in vse do danes pa so se ohranili izrazi laška repa ali repica, za kuhan krompir velja izraz čompe, papeževa repa, papeščak, grampor, hrušče, muga, kartofel ...). V Šenčurju, kjer si radi rečejo tudi krompirjeva deželica, ima krompir po županovih besedah zaradi naravnih danosti še posebno dober okus.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA