nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:
Zatrpati ves prostor na krožniku s hrano se je japonskemu duhu zdelo enostavno vulgarno, prav tako je bilo čisto zgrešeno, če krožnik ni jasno izražal letnega časa, v katerem je bil postrežen. Koliko so bile te stvari pomembne, kaže tudi izjemna produkcija različnih knjig na to temo; poleg kuharskih knjig in priročnikov so namreč natisnili izjemno število vodnikov po restavracijah - Japonci so te publikacije poznali in uporabljali kar lepo stoletje pred prvim izidom znamenitega Michelinovega vodnika.
V zvezi z omenjenim prihodom zahodnjaške kuhinje kot simbolom napredka je povezana postopna erozija nekaterih japonskih kulinaričnih in siceršnjih vrednot: v preteklosti so za odličnejše pojedine uporabljali le lakirano leseno posodje, potem pa se je v sedemnajstem stoletju pojavil porcelan.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani