nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:



Ena od zanimivosti zgodovine japonske kulinarike je znamenita izolacija: v strahu pred zahodno nadvlado so deželo zaprli za tujce za dolgih dvesto petdeset let, od srede sedemnajstega stoletja naprej, in v tem obdobju stabilnosti se je razvila in zmojstrila japonska tradicionalna kulinarika, od načina priprave hrane do prezentacije in bontona. Na slednjega niso toliko vplivale zapovedi takratnega kjotskega cesarskega dvora, ki ni imel velike politične in ekonomske moči, ampak premožnejši srednji sloj trgovcev in rokodelcev, ki se je zagledal v ritualne vzorce preteklosti, ko so še znali ceniti pravo obnašanje in so pravzaprav bolj uživali v pravi obliki obnašanja pri jedi kot pa ob sami hrani. Iz tistega časa izvira japonska obsedenost z več kot natančno in elegantno razporeditvijo hrane na krožniku, ki naj bi odsevala naklonjenost naravi.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA