nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

A zahodna kuhinja je bila še dolgo časa namenjena le za posebne priložnosti in so jo pripravljali le profesionalni kuharji, v japonskih domovih pa so se zahodnjaške jedi začele bolj množično pojavljati šele veliko kasneje, ko so postale simbol gospodarskega napredka.

Japonska kuhinja kot kuhinja otoške dežele seveda mora temeljiti na vsem tistem, kar ji ponuja morje, pri tem pa so upoštevali starodavni nasvet, da je treba svežo ribo jesti surovo, saj le takrat lahko pokaže svoj prefinjeni okus in teksturo, če riba ni več čisto sveža, jo je primerno pripraviti na žaru in ji dovoliti le malo soli, če pa riba definitivno ni več sveža, pride na vrsto kuhanje, še najbolje z dodatkom sojine omake (shoyu) ali paste (miso).
Eden od najpomembnejših dodatkov, ki jih pozna japonska kuhinja, so seveda tudi najrazličnejše alge.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA