nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:



Poznavalci trdijo, da je kljub več kot desettisočletni zgodovini japonska kuhinja kot posebna nacionalna kuhinja nastala šele pred tristo do štiristo leti. Pomembno so jo oblikovali vplivi korejske kuhinje, ki ji je ΄»podarila΄« riž, in kitajske kuhinje, ki ji je predstavila čar soje in vsega, kar je mogoče iz nje narediti, kasnejši razvoj pa je šel v nenavadno smer: Japonci so se iz neznanega razloga dolgo časa odrekali kitajski in korejski hrani.

Med danes bolj priljubljenimi japonskimi jedmi so vsekakor različne vrste rezancev v juhi, a to je tradicija, ki izvira iz štirinajstega in petnajstega stoletja, v sedemnajstem pa je doživela poseben razcvet na japonskem vzhodu s testeninami, narejenimi iz ajdove moke.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA