nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2008, poved v sobesedilu:

Sestavljanje zijafeta oziroma menija je bilo strogo predpisano: predjedi je moralo slediti od dvanajst do celo trideset jemekov, jedi oziroma hodov, kot bi rekli danes, vse to pa je bilo ΄»arhitektonsko΄« izvedeno precej zapleteno: čorbi in, jajcu na oko, je obvezno sledila močnejša mesna jed, na četrtem mestu je bila glavna sladica, običajno različica baklave, šele potem so sledile hladne jedi, za njimi različne dolme, tj. nadevana zelenjava in pite. Proti koncu so postregli pilav, potem hladne jedi in na koncu hošaf oziroma kompot. V umetnosti sestavljanja pravega zaporedja jedi je bilo posebej poudarjeno upoštevanje pravega vzorca, menjavanje slanih in sladkih ter toplih in hladnih jedi.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA