nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:
Kaj se prodaja na živilski tržnici, kaj se naroči v krčmi, kaj se je na cesti, kaj v pavzi za kosilo, kaj nosijo natakarji na srebrnih pladnjih tapeciranih in zloščenih restavracij?
Je mogoče še govoriti o kuhinjah teh metropol znotraj nacionalnih okvirjev, ko pa na njihovih ulicah žlobudra stotina jezikov in se mešajo vonjave stotine tisočev začimb? V Barceloni morda še jedo špansko; o tem priča barcelonska knjiga, ki se opaja z barvitimi živilskimi tržnicami in se lovi med tapasi, paeljami in "gazpači"; tudi rimska kuharica je do obisti italijanska, od popečenih kruhkov s paradižnikom do špagetov po oglarsko in artičok; prav tako pariška, ki se sprehodi med tipično pariško gratinirano čebulno juho in stejkom v omaki iz rdečega vina s krompirčkom ...
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani