nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:

Izvor sladkorja - trsnega sladkorja namreč - različni viri razlagajo vsak po svoje, a večina se strinja, da je njegova najverjetnejša domovina Polinezija, morda današnja Nova Gvineja, vsekakor pa so ga že zgodaj poznali v Indiji: ko je perzijski cesar leta 510 pr. Kr. zavojeval Indijo, je tam odkril tudi »trstje, ki daje med brez čebel«. Do skrivnosti pridelovanja sladkorja iz sladkornega trsa so se v sedmem stoletju po Kr. dokopali Arabci ob napadu na Perzijo in z njimi je sladki know-how prišel še marsikam drugam - z ognjem in mečem so ga zanesli v Egipt, Sirijo, na Ciper in Kreto, na španska vrata so potrkali leta 715. Na (njeno ime Candia izvira iz arabskega poimenovanja Qandi, ki pomeni kristalizirani sladkor) so okrog leta 1000 postavili prvo »industrijsko« predelovalnico sladkorja.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA