nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:



Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da je pridobljeno izključno iz oljk z mehanskimi postopki, brez toplotne obdelave in brez kemijskih postopkov ter ne vsebuje nobenih dodatkov - pridobimo ga na povsem naraven način, zato mu tudi pravimo deviško. Med deviškimi oljčnimi olji pa obstaja razlika: ekstra deviško je višje kategorije in brez »napak«, olje, za katero so značilna manjša odstopanja, je razvrščeno v drugo kategorijo, to je deviško oljčno olje, oljčno olje, sicer prav tako pridobljeno zgolj z mehanskim postopkom, a tako nekakovostno, da ni primerno za prehrano, pa je deviško lampante (svetilno) oljčno olje, ki so ga nekoč uporabljali za razsvetljavo. V so do druge polovice 19. stoletja za ulično razsvetljavo uporabljali prav istrsko oljčno olje, kot zanimivost pove.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA