nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:

Njegovih dobrih lastnosti - je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, številne raziskave pa so dokazale, da varuje pred artritisom, koronarnimi boleznimi in rakom na dojki - se zavedajo zlasti v sredozemskih deželah, kjer ga na leto porabijo do 20 kilogramov na prebivalca, pa v povprečju zgolj kilogram. A premoremo ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, ki je prvi slovenski kmetijski pridelek oziroma živilo z označbo geografskega porekla in zaščiteno na evropski ravni.

Oljčno olje zaseda med vsemi jedilnimi olji posebno mesto zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, predvsem biofenolov, ki preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu, in zaradi uravnotežene maščobnokislinske sestave.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA