nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:

Znano je, da je kalcij zelo pomemben za zdrave kosti, za odrasle se priporoča od 1000 do 2000 miligramov tega elementa na dan; veliko ga je v mlečnih proizvodih, v mleku, jogurtu, v trdih sirih, kot sta parmezan in ementalec (v 100 gramih teh sirov je več kot 1000 miligramov kalcija). Mlečni sladkor ter citronska in jabolčna kislina olajšujejo absorbcijo kalcija, »kradejo« pa ga živalski proteini, fosfati (veliko jih je tudi v mesu in mesnih izdelkih), oksalna kislina (veliko je vsebujejo špinača, blitva, pesa, rabarbara, črni čaj, čokolada in kakav), sol, alkohol ali kava pa tudi kajenje. Ker so za optimalno absorbcijo kalcija iz črevesja nujno potrebne zadostne količine vitamina D, je nadvse pomembno gibanje na prostem v sončnih obdobjih leta.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA