nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2007, poved v sobesedilu:

V Hiši refoška kleti Vinakoper so imeli včeraj v sodelovanju s podjetjem Gimar Tecno strokovni posvet o strategijah za izboljšanje kakovostnih vin, na katerem so sodelovali številni ugledni predstavniki vinarske stroke, med njimi je bil tudi dr. Yves Glories iz.

Kar 120 udeležencem, ki so prišli iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Črne gore, so najsodobnejše pristope za doseganje vrhunske kakovosti vin predstavili enolog, Vinakoper d. o. o., ki je predaval o vlogi enologa pri uveljavljanju avtohtonih sort, profesorica dr. z univerze »Cattolica del Sacro Cuore« ( Piacenza, Italija), ki je predstavila seminar na temo »Uporaba kisika pri maceraciji rdečih kakovostnih vin«, profesorica dr. Antonella Bosso z Eksperimentalnega inštituta za enologijo (Italija), ki je govorila o novih tehnologijah za stabilizacijo vina na drožeh, dr., Kmetijski inštitut Slovenije, je slušateljem predstavil metode za uravnavanje kakovosti grozdja v vinogradu, enolog Accordini, direktor Zadružne vinske kleti Valpolicella (Italija), je predaval o tehnologijah vinifikacije pri pridelavi rdečih kakovostnih vin, profesor dr. Yves Glories z univerze v Bordeauxu () pa je predstavil prilagoditev tehnik vinifikacije glede na kakovost grozdja.

Kot je na koncu seminarja povedal, glavni enolog kleti Vinakoper, je bil cilj srečanja izmenjava znanja med številnimi predstavniki vinarske stroke.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA