nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2006, poved v sobesedilu:



Preskušanje kave in vina ima še druge podobnosti: tako kot je pri vinu izjemno pomembno, v kakšen kozarec ga natočimo, saj le v pravilno oblikovanih lahko razvije vse odlike in nagradi z najboljšim okusom, imata pri espressu nezamenljivo vlogo skodelica in žlička. Po tej bi na mednarodnih tekmovanjih lahko prepoznali Illyjeve pokuševalce, saj so v tržaški pražarni razvili posebno žličko, strokovno imenovano goûte-café, ki s svojo optimalno oblikovanostjo poskrbi, da je kapljica kave (tudi količina je idealna - od 5 do 15 mililitrov) ravno prav oddaljena od roke in da tekočina ohrani primerno temperaturo, ki je za pokušanje kave od 50 do 60 stopinj. A ker so pri tem ključnega pomena človek in njegova čutila, je samoumevno, da obstajajo skrajne meje obremenitve brbončic - da ne govorimo o količini kofeina, ki ga je organizem še sposoben presnoviti (a tu je treba opomniti, da pokuševalci glavnino vzorcev po končanem delu izpljunejo).



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA