nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2006, poved v sobesedilu:

V Krasu imajo namreč še proizvodnjo dalmatinskega, dimljenega in drugih pršutov, pri čemer je seveda največji poudarek na kraškem pršutu. Kot poudarjajo, je to najbolj naraven proizvod, saj mu dodajo samo sol in čas. Kocjanova je v šali dejala, da uporabljajo najbolj primitivno tehnologijo, ki jo je uporabljal že pračlovek in se še vedno obnese, izdelki pa so vedno boljši, ker tradiciji, ki so jo prevzeli predvsem od starih, danes dodajajo samo še znanje, strogo spremljanje procesov od sprejema surovina do končnega izdelka in sodobno tehnologijo, ki izdelek samo plemenitijo, poleg tega pa omogočajo celoletno proizvodnjo.

V Krasovo pršutarno v Šepuljah zdaj sprejmejo 5000 svinjskih stegen na teden, ko bodo obrat (še letos) razširili z 19 na 26 tisoč kvadratnih metrov, pa bodo na teden sprejemali 7000 pršutov.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA