nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2006, poved v sobesedilu:

In čeravno večina vrhunskih kuharjev s »franšiziranimi« restavracijami še vedno sama sestavlja jedilnike, nekateri pa tudi budno nadzorujejo svoje restavracije, celo za ceno odločnih prijemov, kar je dokazal ravno Ducasse, ko je v trizvezdnem Essex Houseu sredi New odstavil glavnega chefa Delouvrierja in ga zamenjal s Tonyjem Esnaultom iz bostonskega-Carltona, so daleč časi, ko je najbolj razvpiti med Michelinovimi ljubljenci dvakrat na teden letel iz Pariza, kjer ima Plazo Athénée, v aristokratskega Louisa XV. na skali.

Tudi papež francoske gastronomije Bocuse, ki si je prvo zvezdico pripel že leta 1958, štiri leta pozneje so mu pri dodelili še drugo, najvišje priznanje pa nosi nepretrgoma od leta 1965, ter se poleg vrhunske restavracije nedaleč od rojstnega Lyona ponaša še s petimi gostilnami in šolo, posoja ime izdelovalcem pripravljene hrane in objavlja razkošno opremljene recepture. Ob nedavni osemdesetletnici je presenetil s knjigo spominov, v kateri ni zgolj opisal uspešne poti od učne dobe pri mojstru Fernandu Pointu, temveč je razgalil tudi burno intimo, ki jo je vselej usmerjalo prepričanje, po katerem je »življenje predolgo, da bi ga prebili z eno žensko«.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA